Her er forskellene på iPhone 13 og iPhone 14

Er du klar til en ny iPhone, men usikker på om du skal vælge den forrige generation eller den nyeste model? Her får du en hurtig oversigt over forskellene mellem iPhone 13 og iPhone 14.

Hvis du allerede har en iPhone 13 og overvejer at opgradere til en iPhone 14, er det værd at bemærke, at der ikke er de helt store forskelle mellem de to modeller. Begge telefoner har et fantastisk kamera, og med undtagelse af Pro-modellerne er processor og design ret ens.

Hvis du har en ældre model og er usikker på, om du skal vælge en ny eller ny-ish iPhone 13 eller iPhone 14 fra Teleoutlet, er der nogle forskelle, du bør kende til.

Dropping af den mindste iPhone 14-model

Apple har selvfølgelig foretaget nogle ændringer, der er værd at bemærke, nu hvor de har lanceret deres nyeste model: iPhone 14. Men de har samtidig videreført elementer, der fungerede godt på iPhone 13.

iPhone 14 vil være tilgængelig i fire forskellige modeller, og en stor ændring fra den tidligere generation er, at Apple denne gang har valgt at droppe mini-versionen. Dette skyldes, at virksomheden har opdaget, at interessen for små mobiltelefoner var blevet meget mindre end forventet. Årsagen er formentlig, at telefonen bruges meget til læsning og videoafspilning, og i så fald foretrækker man klart en stor skærm.

Hvis du skal købe en iPhone 14, vil valget stå mellem iPhone 14 og iPhone 14 Plus samt iPhone 14 Pro og iPhone 14 Pro Max.

Artiklen fortsætter efter billedet.

KAMERA AFGØR VALGET AF MOBIL: For mange er kamerafunktioner og kvaliteten af billeder og film afgørende ved valg af mobiltelefon. (Foto: Getty)

Kamera på iPhone 13 vs. iPhone 14

Som nævnt er designet mellem de to mobiltelefoner fra Apple meget ens, men iPhone 14 er lidt tykkere end 13. Det betyder, at det cover, du har brugt på iPhone 13, sandsynligvis vil være for lille til din nye telefon.

Selvom kameraet på begge modeller er meget godt, er det endnu bedre på iPhone 14. Både iPhone 13 og -14 har et 12MP kamera system med ultravidvinkel, men alle iPhone 14-modeller har også autofokus på True Depth-kameraet og Photonic Engine. Funktionen Photo Engine sikrer, at detaljer og farver bliver bedre på billeder, du tager i dårligt lys.

Apples nyeste mobiltelefon har også en handlingsmodus, der giver glattere videooptagelser ved hurtige bevægelser, vibrationer og rystelser af kameraet under optagelse. Frontkameraet har også fået en ny billedsensor, der slipper dobbelt så meget lys ind som på iPhone 13.

iPhone 14 registrerer ulykker

En helt ny funktion på alle de nye iPhone 14-telefoner er registrering af ulykker. Hvis du havner i en alvorlig bilulykke, vil mobiltelefonen registrere dette og give en advarsel. Derefter vil den automatisk ringe op til nødetaterne efter 20 sekunder, medmindre du afbryder. Telefonen afspiller så en lydmeddelelse til nødetaterne, hvor den informerer om, at du har været involveret i en alvorlig bilulykke. Den informerer også om din position, så nødetaterne ved, hvor du befinder dig.

Telefonen afspiller derefter en lydmeddelelse til nødtjenesterne, hvor den informerer om, at du har været involveret i en alvorlig bilulykke. Den oplyser også din position, så nødtjenesterne ved, hvor du befinder dig.

Ekstra hukommelse på iPhone 14

Både iPhone 14 og iPhone 14 Plus kommer med nogle opgraderinger, som ikke er lige så lette at bemærke. Begge modeller har den samme A15 Bionic-chip som iPhone 13, men i iPhone 14 har man låst op for en ekstra grafikkern. Det betyder, at den har en lidt bedre ydeevne i spil og apps, når det kommer til billedbehandling og fotoredigering, end iPhone 13 har.

Hukommelsen på Apples nyeste mobiler er også blevet lidt bedre. Hos iPhone 13 havde kun Pro-modellerne 6 GB RAM, men dette har nu også iPhone 14 og iPhone 14 Plus. Med lidt ekstra hukommelse kan telefonen køre tungere apps og flere processer hurtigere end iPhone 13.

Alle de nyeste iPhone-modeller har også en angivet bedre batteritid end forrige generation. PS! Hvis du køber en ny-ish og lidt brugt Apple mobiltelefon (eller andre mærker) hos Teleoutlet, er batterikapaciteten blevet testet og oplyst på hver mobil i netbutikken.

Ny dynamisk ø på iPhone 14

Det er for øvrigt værd at bemærke, at forskellene mellem iPhone 13 og iPhone 14 er større, hvis du vælger Pro- eller Pro Max-modellen. Disse modeller har fået det Apple kalder Dynamisk Ø. Samlingen af sensorer er åbninger for blandt andet frontkamera, nærhedssensor og ansigtsgenkendelse, men det ser kun ud som én åbning. Det er også til denne åbning, at apps forsvinder, når du tager dem fra skærmen.

Pro-udgaverne af iPhone 14 har også fået den nye A16 Bionic-systemchip med 16 milliarder transistorer og seks kerner. Ifølge Apple skulle chippen bruge 20% mindre strøm end A15-chippen.

Artiklen fortsætter efter billedet.

FANTASTISK KAMERA: iPhone 13 har et super kamera, men hvis du er ekstra optaget af denne funktion på din mobil, kan det være værd at investere i en iPhone 14, hvor kamerafunktionerne til både fotografering og filmoptagelse samt billedkvaliteten er lidt bedre.

Bedre billeder med iPhone 14 Pro og Pro Max

En anden nyhed er "Always On"-skærmen, som betyder, at du ikke behøver at trykke på skærmen for at se klokkeslæt, beskeder og andet. Skærmen kan slukkes, hvis du ønsker det.

Hvis du er meget optaget af kamera og billedkvalitet, kan dette være en grund til at opgradere til iPhone 14 Pro eller Pro Max. iPhone har længe haft kamera med 12 MP opløsning, men Pro- og Pro Max-modellerne har fået sensorer med 48 MP opløsning. Med den høje opløsning vil telefonen normalt slå pixelene sammen, så du får et billede på 12 MP, hvor du har fået mest muligt lys ind i motivet.

Egenskaberne for natfotografering skulle også være langt bedre end på iPhone 13. Det er også muligt at tage billeder i 48MP i Apple ProRaw-tilstand. En ny blitz skulle give bedre belysning i billederne, og du får også en ny zoom-mulighed, når du tager billeder.

Bedre batterikapacitet

Uanset om du vælger iPhone 13 eller iPhone 14, får du en meget god mobiltelefon med god hukommelse, solid skærm og godt kamera. Der er dog sket nogle ændringer på den nye model, som kan gøre den værd at de ekstra penge for iPhone-entusiasten. Begge mobiltelefoner fra Apple har også god batteritid, men hvis du vælger iPhone 14, får du 20 timers videoafspilning, hvilket er én time mere end på iPhone 13. For Pro Max-modellen oplyses 29 timer på iPhone 14 og 28 på iPhone 13.

Ifølge Apple er der lidt forskel på lydafspilning med 80 timer på iPhone 14 og 75 timer på iPhone 13. Begge Pro-modellerne skal have mulighed for 95 timers lydafspilning.